Dienstencentrum

 >>> het dienstencentrum door de ogen van een bezoeker: lees verder onder deze afbeelding

 

Een prachtig stukje tekst over de Vesting, geschreven door een bezoeker


(Bron: http://zoetjes.blogspot.be/2012/05/zeg-niet-langer-ocmw.html)

 

 

Zeg niet langer OCMW

 

Gisteren zijn we met ziekenzorg Mater - Welden- Volkegem op bezoek geweest naar "de Vesting", het Sociaal Huis van Oudenaarde...


Ik moet zeggen dat het begrip Sociaal Huis en De Vesting voor mij onbekend waren. Ik kende de term de Vesting nog als het restantje van de vestingen aangelegd door Vauban, rond de stad Oudenaarde, maar meer niet (Je kon er eertijds heerlijk vissen en nog langer terug was er ook zwemgelegenheid).

 

Nu is er dus een sociaal huis, waar het bruist van de activiteiten. Je kunt er alle dagen terecht voor een middagmaal aan een zeer democratische prijs (je moet wel daags voordien reserveren), er zijn groepen waar je kunt leren werken met computer, met gsm (Ik hoor mijn kinderen al zeggen: Pa, daar moet jij ook naar toe), groepen waar ze onder elkaar wat babbelen in het Frans, in het Spaans, kwestie van de taal wat levendig te houden of net wat levend te maken, je kunt er aquarel leren, Tiffany, en nog veel meer andere dingen. Je kunt er eigenlijk bijna iedere dag terecht voor een en ander.

 

Het is geen concurrentie voor andere bewegingen, maar eerder een aanvulling, en een mogelijkheid om samen te werken. We zouden er bijvoorbeeld eens met onze Crea kunnen gaan werken, of er een aanvullende activiteit doen.

Natuurlijk zijn er in het sociaal huis nog veel meer zaken, zoals de dienst Thuis- en Ouderenzorg, de klusjesdienst, Minder Mobielen Centrale, Netwerk (dienstencheque-onderneming), het reeds eerder genoemde Sociaal Restaurant, de Sociale winkel , de dienst Huisvesting, Leefloon en wat daar bij kan, Financiële steun voor de minstbedeelden, schuldbemiddeling, collectieve schuldbemiddeling, Juridische eerstelijnsbijstand, - tweedelijnsbijstand, weerwerk, sociaal-pedagogische schooltoelage, Steun bij de Federale verwarmingstoelage, kansenpas, vakantieparticipatie, palliatieve zorg, inburgering, het Huis van het Nederlands, rechtsbijstand Vreemdelingen...

 

Je ziet, je vindt er het "oude" OCMW wel in terug, maar dan met een heleboel uitbreidingen, ten dienste van de bevolking. Het is niet langer zo dat OCMW gelijk staat aan armoe, minderbedeeld, vreemdeling.... Nee, het is eerder een doe-huis geworden, die open staat voor iedereen, voor heel de bevolking.

Gisteren zagen we er twee "hobby-groepen" aan het werk... Aquarel en Tiffany. De groepen zijn geen lessen in, maar doe-lessen. Je gaat er meteen aan het werk, en er is een begeleider, die niet echt een lesgever is, maar je begeleidt in de stappen naar het kennen van deze hobby.  Je kunt er ook steeds instappen... Er is dus geen startdatum of einddatum voorzien.

Maar er zijn ook namiddagen met attracties, met interessante lezingen, kortom, voor elk wat wils. We hebben min of meer afgesproken dat wij het programma maand per maand zouden ontvangen, in voldoende hoeveelheid om het ook aan onze leden mee te delen. Het is immers een bijkomende gelegenheid om iets te ontdekken, bij te leren, bezig te zijn !

We zijn lang niet de enige stad met dergelijke sociale huizen, maar ik ben tevreden dat we er hier eentje hebben ! En waar het bestaat, zou men eigenlijk maar één ding méér moeten doen...  Het bekend maken, het aanprijzen, wat het is in feite veel te weinig bekend !

 

Ik denk er over om samen met Monique eens te kijken of we ook Tiffany kunnen doen. Dat is een prachtige hobby, waar je met gekleurd glas mooie dingen maakt. Het is echter niet te doen om dat ook te doen in onze eigen Crea, hier ter plaatse. De reden? Het is iets waar je nooit echt gedaan hebt, en waar je naast het glas en het koper ook nog heel wat gerief nodig hebt, die voor ons klein groepje niet betaalbaar is... (en de donderdag is zowat de enige dag die nog niet "bezet" is door andere activiteiten....)

Kortom, deze blog is een pleidooi aan allen, niet alleen Oudenaardisten, om te zien of hun gemeente ook een Sociaal Huis rijk is, en er naar te gaan, te kijken wat er allemaal kan en is, en te profiteren van de gelegenheden die je geboden worden, en die je interessant vindt... Geef toe, TV kijken is een heel passieve bezigheid waar je helemaal niets aan hebt...  (en voor één keer dat er iets goeds komt van de politici, moeten we er van genieten ! Ze kosten ons toch al zo veel, dus waarom er niet eens iets van terug krijgen???)

 

Missie visie de Vesting.pdf
© 2013 | Webdesign by My-Websitebuilder.com |  SEO & SEA by Opti-Seo.com